Witam
Mam wyznaczyć pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W_{x}= x^{3} +3x^{2}-x-3}\)
odp. \(\displaystyle{ x_{1} = 3 , x_{2} = -1, x_{3} = 1}\)
czy powinienem tu narysować wykres?
pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
pierwiastki wielomianu
Na dodatek w odpowiedzi masz błąd.
Tutaj wystarczy pogrupować:
\(\displaystyle{ x^3 - x + 3x^2 - 3 = x(x^2 - 1) + 3(x^2 - 1) = (x + 3)(x^2 - 1)}\)
a stąd już prościutko...
Tutaj wystarczy pogrupować:
\(\displaystyle{ x^3 - x + 3x^2 - 3 = x(x^2 - 1) + 3(x^2 - 1) = (x + 3)(x^2 - 1)}\)
a stąd już prościutko...
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 14 gru 2014, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bogudzisław
- Podziękował: 4 razy
pierwiastki wielomianu
pogrupowałem w ten sposóbathame pisze:Na dodatek w odpowiedzi masz błąd.
Tutaj wystarczy pogrupować:
\(\displaystyle{ x^3 - x + 3x^2 - 3 = x(x^2 - 1) + 3(x^2 - 1) = (x + 3)(x^2 - 1)}\)
a stąd już prościutko...
masz racje w odpowiedzi jest -3, -1, 1