Równanie wielomianowe z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Równanie wielomianowe z parametrem

Post autor: szuchasek »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m , m \in R}\) równanie \(\displaystyle{ x^4+(m-3)x^2+m^2-m-6=0}\) ma dwa różne rozwiązania?

\(\displaystyle{ t=x^2}\)

1) \(\displaystyle{ t _{1} >0 \wedge t _{2}<0}\)

\(\displaystyle{ delta>0 \wedge t _{1}* t _{2}<0}\)

2) ???? jaki drugi warunek muszę dodać???
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Równanie wielomianowe z parametrem

Post autor: Igor V »

Znaczy się chyba nie drugi warunek tylko drugą możliwość :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta=0\\ t_0>0\end{cases}}\)
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Równanie wielomianowe z parametrem

Post autor: szuchasek »

a jak to t0 mam z vieta wyliczyc?-- 17 gru 2014, o 19:00 --bo tam mam t1 i t2 to rozumiem
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Równanie wielomianowe z parametrem

Post autor: Igor V »

A po co z Viete'a ? :\(\displaystyle{ t_0=- \frac{b}{2a}}\)
ODPOWIEDZ