Wyznacz wartość parametru a tak, by liczba r była pierwiastkiem wielomianu W(x) jeśli
W(x) = ax� + x� - 2x - 1, r= -�
Wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wyznacz wartości parametru
\(\displaystyle{ W(-\frac{1}{2})=0\\
a\cdot (-\frac{1}{2})^{3}+(-\frac{1}{2})^{2}-2(-\frac{1}{2})-1=0\\
-\frac{1}{8}a+\frac{1}{4}+1-1=0\\
-\frac{1}{8}a+\frac{1}{4}=0\\
-\frac{1}{8}a=-\frac{1}{4}\\
a=2}\)
a\cdot (-\frac{1}{2})^{3}+(-\frac{1}{2})^{2}-2(-\frac{1}{2})-1=0\\
-\frac{1}{8}a+\frac{1}{4}+1-1=0\\
-\frac{1}{8}a+\frac{1}{4}=0\\
-\frac{1}{8}a=-\frac{1}{4}\\
a=2}\)