Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PartyBoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 maja 2007, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzymin

Dzielenie wielomianów

Post autor: PartyBoy »

Liczba -3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = x� - x - 12, jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x-4) otrzymujemy resztę 14
wiszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2007, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Dzielenie wielomianów

Post autor: wiszka »

korzystasz z tw. ze jezeli podzielimy jakis wielomian przez trojmian kwadratowy(czyli f.kwadratowa) to reszta moze byc co najwyzej funkcja liniowa

tak wiec
W(x)= Q(x)*P(x) + ax + b
W(-3)= 0
W(4)= 14

wystarczy zrobic teraz uklad rownan a wielomianem Q(X) nie przejmuj sie bo tam bedzie mnozenie przez zero
ODPOWIEDZ