Witam, jak rozwiązać krok po kroku taką nierówność?
\(\displaystyle{ x^{3}-x+6 > 0}\)
Rozwiąż nierówność
- maciej365
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 wrz 2014, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 9 razy
Rozwiąż nierówność
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 20:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ x=-2}\) pierwiastek lewej strony, teraz szukasz reszty pierwiastkow
Poprawione dzieki
Poprawione dzieki
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 20:22 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozwiąż nierówność
Najpierw radzę skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu (~stosunek wartosci wyrazu wolnego do współczynnika stojącego przy najwyższej potędze, kojarzysz?)
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Rozwiąż nierówność
do dzielenia wielomianu przez dwumian gorąco polecam Schemat Hornera:
\(\displaystyle{ r = -2\\
\begin{array}{c|c|c|c}
1 & 0 & -1 & 6\\
\hline
1 & -2 & 3 & 0\end{array}\\
\left(x^3 - x + 6\right):\left(x+2\right) = x^2 -2x + 3}\)
a to już na oko widać że nie ma rozwiązań bo to jest \(\displaystyle{ (x-1)^2 + 2}\) czyli parabola z ramionami w górę podniesiona o 2 nad oś OX
\(\displaystyle{ r = -2\\
\begin{array}{c|c|c|c}
1 & 0 & -1 & 6\\
\hline
1 & -2 & 3 & 0\end{array}\\
\left(x^3 - x + 6\right):\left(x+2\right) = x^2 -2x + 3}\)
a to już na oko widać że nie ma rozwiązań bo to jest \(\displaystyle{ (x-1)^2 + 2}\) czyli parabola z ramionami w górę podniesiona o 2 nad oś OX