Wartość wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Wartość wielomianu

Post autor: zdunekpolska »

zadanie abcd, w którym podstawiam \(\displaystyle{ x=-2}\) ale w żadnym wynik nie jest \(\displaystyle{ =8}\) Polecenie brzmi: Wartość \(\displaystyle{ 8 \ dla \ x=-2}\) przyjmuje wielomian:
\(\displaystyle{ A. - x^{2}-6x+4 \ B. - x^{2}+4x+4 \ C. x^{3}+ x^{2}+2x+4 \ D. x^{3}- x^{2}-5x+6}\)
w B. wychodzi mi -8, a nie 8
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 14:42 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Wartość wielomianu

Post autor: M Ciesielski »

b) \(\displaystyle{ -x^2+4x+4}\) jest dobrą odpowiedzią. Przecież \(\displaystyle{ -2^2+4\cdot 2 + 4 = -4+8+4=8}\)
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Wartość wielomianu

Post autor: zdunekpolska »

przepraszam, w poleceniu jest \(\displaystyle{ dla \ x=-2}\) \(\displaystyle{ minus \ 2}\) i to mi właśnie nie pasuje.
Już poprawiłem w pierwszym poście
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Wartość wielomianu

Post autor: Vardamir »

Zatem odp c) \(\displaystyle{ (-2)^3+(-2)^2+2\cdot (-2)=8+4-4=8}\)
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Wartość wielomianu

Post autor: Quik »

Vardamir pisze:Zatem odp c)
\(\displaystyle{ (-2)^3}\)? To -8, nie 8.

Moim zdaniem w zadaniu jest błąd.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wartość wielomianu

Post autor: Mariusz M »

Ja na chemii miałem taką sytuację że żadna odpowiedź mi nie pasowała
Nie zaznaczyłem żadnej odpowiedzi w tym pytaniu i jako jedyny dostałem komplet punktów
Wiec może taka sama sytuacja przytrafiła się i tobie
ODPOWIEDZ