Rozwiąż równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż równania i nierówności
Cześć
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać coś takiego:
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{3}+8x-48=0}\)
i takiego:
\(\displaystyle{ x^{12}(x+7)(4-x)^{5}(x-3)^{4}(2-x)^{3}/}\)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać coś takiego:
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{3}+8x-48=0}\)
i takiego:
\(\displaystyle{ x^{12}(x+7)(4-x)^{5}(x-3)^{4}(2-x)^{3}/}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozwiąż równania i nierówności
setch, mały błąd:
\(\displaystyle{ x^{3}(x-6)+8(x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x^{3}+8)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x+2)(x^{2}-2x+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=6 x=-2}\)
\(\displaystyle{ x^{3}(x-6)+8(x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x^{3}+8)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x+2)(x^{2}-2x+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=6 x=-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż równania i nierówności
Dzięki
A móglibyście jeszcze napisać jak to się robi?
EDIT:
W sumie już wiem
Ale gorzej z tą nierównością :/
A móglibyście jeszcze napisać jak to się robi?
EDIT:
W sumie już wiem
Ale gorzej z tą nierównością :/
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozwiąż równania i nierówności
x=0 v x=-7 v x=2 v x=3 v x=4
następnie sprawdzamy krotność danego pierwiastka, jeśli jest parzysta, wykres funkcji "odbije się" od osi OX, a jeśli krotność pierwiastka jest niepatrzysta to wykres "przejdzie" przez oś OX.
sprawdzamy wartość dla np. W(5) i zaczynamy rysować "wężyka", a następnie odczytujemy wartości \cup \ 0 \ \cup ][/latex]
następnie sprawdzamy krotność danego pierwiastka, jeśli jest parzysta, wykres funkcji "odbije się" od osi OX, a jeśli krotność pierwiastka jest niepatrzysta to wykres "przejdzie" przez oś OX.
sprawdzamy wartość dla np. W(5) i zaczynamy rysować "wężyka", a następnie odczytujemy wartości \cup \ 0 \ \cup ][/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż równania i nierówności
Nie rozumiem jeszcze, czemu x=0 v x=-7 v x=2 v x=3 v x=4, skoro w przykładzie jest \(\displaystyle{ (4-x)^{5}}\)?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozwiąż równania i nierówności
\(\displaystyle{ (4-x)^{5}=0 \ \ x=4}\)
\(\displaystyle{ (2-x)^{3}=0 \ \ x=2}\)
\(\displaystyle{ (2-x)^{3}=0 \ \ x=2}\)