wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nickos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 8 kwie 2014, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hfhsfhgsh
Podziękował: 42 razy

wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Nickos »

Witam, mam problem w tym zadaniu:

Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+ax ^{2}+bx+1}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2} -2x-3}\) jest jego dzielnikiem
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: jarek4700 »

W takim razie na pewno będą to: \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ -1}\)

Trzeci pierwiastek możesz oznaczyć przez \(\displaystyle{ r}\)

Wtedy \(\displaystyle{ W(x) = (x-r)(x-3)(x+1)}\)

Wymnóż i porównaj współczynniki.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyznaczyc pierwiastki wielomianu

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ 3 \cdot \left( -1\right) \cdot r=-1\\
-3r=-1\\
r=\frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ