Rozkład na rzeczywiste ułamki proste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Straszak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 sty 2011, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozkład na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: Straszak »

Pomoże ktoś mi rozłożyć to na rzeczywiste ułamki proste?
\(\displaystyle{ \frac{x^2-4}{x^4-x^2}}\)
Sam to robiłem i wychodziło mi \(\displaystyle{ A=0}\) \(\displaystyle{ B=4}\) \(\displaystyle{ C=-1,5}\) \(\displaystyle{ D=1,5}\)

Czyli wynikało mi z tego, że \(\displaystyle{ \frac{x^2-4}{x^4-x^2}= \frac{Ax(x-1)(x+1)+B(x-1)(x+1)+C(x+1)x^2+D(x-1)x^2}{x^4-x^2}}\)

Nie mam pojęcia, co zrobiłem nie tak jak trzeba. Trudzę się już z tym 2 godziny.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: »

Twój wynik jest prawidłowy (choć niezbyt zgrabnie przedstawiony) - skąd przypuszczenie, że jest inaczej?

Q.
Straszak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 sty 2011, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozkład na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: Straszak »

Jakoś podstawiałem te wszystkie wyniki i wychodziło mi, że \(\displaystyle{ x^2-4=4x^2-4}\), no chyba że coś źle postawiłem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: »

Pokaż zatem swoje rachunki.

Q.
ODPOWIEDZ