Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matematolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czasowa
Podziękował: 11 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: matematolek »

Witam

Mam problem z zadaniem

Dlla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m(m \in R)}\) równanie
\(\displaystyle{ x^{4} -(m+1) x^{2} +m=0}\) ma trzy różne rozwiązania?

Dochodzę do momentu w którym mi wychodzi
\(\displaystyle{ (x+1)(x-1)( x^{2} -m)=0}\)
liczę delte z ostatniego nawiasu

\(\displaystyle{ delta = -4m}\)

i nie wiem co dalej, proszę o pomoc.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: florek177 »

Zrób podstawienie i policz dobrze deltę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: piasek101 »

Masz już dwa różne rozwiązania.

Trzeba więc dobrać (m) aby ostatni nawias miał jedno (i to nie takie jak dwa poprzednie - tu nieistotne).
matematolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czasowa
Podziękował: 11 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: matematolek »

robiłem z podstawieniem ale dochodzę do momentu gdy

\(\displaystyle{ delta _{m} = 0

m_{0}=1

i szczerze nie wiem co dalej}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: AndrzejK »

Pokaż jak liczysz. Dla \(\displaystyle{ m=1}\) \(\displaystyle{ \Delta \neq 0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakiego parametru trzy różne rozwiązania

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:Masz już dwa różne rozwiązania.

Trzeba więc dobrać (m) aby ostatni nawias miał jedno (i to nie takie jak dwa poprzednie - tu nieistotne).
Dla jakiego (m) równanie \(\displaystyle{ x^2-m=0}\) ma jedno rozwiązanie ?
ODPOWIEDZ