Mam do zrobienia zadania:
a) Nie wykonując dzielenia obliczyć resztę z dzielenia P(x) przez Q(x).
\(\displaystyle{ P(x)=x^{99}+5x , Q(x)=x^{2}+1}\)
Widziałem że zadanie było robione tutaj: https://www.matematyka.pl/236096.htm, tyle że średnio rozumiem co się z czego wzięło i prosiłbym o wytłumaczenie. (dlaczego układ i po znaku równości jest \(\displaystyle{ ai+b}\))
b) Na podstawie schematu hornera obliczyć iloraz oraz resztę z dzielenia wielomianu.
\(\displaystyle{ P(x)=x^{5}- 2x^{3}+4x+1}\) , \(\displaystyle{ Q(x)= x+2}\)
Zrobiłem to tak: wycięto dobrze?
c) Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ x^{2} +(1+2j)x+193+43j=0}\)
Stanąłem na delcie równej \(\displaystyle{ -775-169j}\) i nie wiem co dalej. Wynik tego równania to \(\displaystyle{ x = 1-15}\) , \(\displaystyle{ x = -2+13 i}\), ale nie mam zielonego pojęcia jak do niego dojść. Poprosiłbym o pomoc ;P
Dzielenie, horner, równanie.
-
- Posty: 0
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Dzielenie, horner, równanie.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 12:38 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dzielenie, horner, równanie.
1) Pierwiastkami \(\displaystyle{ Q(x)}\) są \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ (-i)}\); a \(\displaystyle{ P(x)=W(x)\cdot Q(x)+ax+b}\) (W(x) w zasadzie nieistotny).
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie, horner, równanie.
Cóż.
Co do 3) to tylko mogę powiedzieć, że pierwiastek z \(\displaystyle{ \sqrt{-775-169j}}\) wynosi \(\displaystyle{ 3-28j}\).
Niestety nie do końca wyniki wychodzą (są zbliżone, albo są nie te znaki, co potrzeba.)
Co do 3) to tylko mogę powiedzieć, że pierwiastek z \(\displaystyle{ \sqrt{-775-169j}}\) wynosi \(\displaystyle{ 3-28j}\).
Niestety nie do końca wyniki wychodzą (są zbliżone, albo są nie te znaki, co potrzeba.)