Pierwiastki równania czwartego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
Witam. Mam problem z rozwiązaniem równania czwartego stopnia. Ciągle mi nie wychodzi, byłbym wdzięczny za rozpis rozwiązania.
\(\displaystyle{ n ^{4}-2n ^{3}+n=0}\)
\(\displaystyle{ n ^{4}-2n ^{3}+n=0}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2014, o 16:37 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zadanie z LXVI Olimpiady Matematycznej.
Powód: Zadanie z LXVI Olimpiady Matematycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
\(\displaystyle{ n^4-2n^3+n=n^4-2n^3+n^2-n^2+n=n^2(n-1)^2-n(n-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
pierwszy pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ 0}\) a drugi \(\displaystyle{ \frac{n-1+n-1}{2(n-1) ^{2} }}\) a przecież wiem, że pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 1}\)lukasz1804 pisze:\(\displaystyle{ n^4-2n^3+n=n^4-2n^3+n^2-n^2+n=n^2(n-1)^2-n(n-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
\(\displaystyle{ (n-1) ^{2}n ^{2}-(n-1)n=0}\)
więc \(\displaystyle{ a=(n-1) ^{2}, b=-(n-1) , c=0}\)
z wzoru na pierwiastek jest \(\displaystyle{ \frac{2(n-1)}{2(n-1) ^{2} }}\) a to jest równe\(\displaystyle{ \frac{1}{n-1}}\)
więc \(\displaystyle{ a=(n-1) ^{2}, b=-(n-1) , c=0}\)
z wzoru na pierwiastek jest \(\displaystyle{ \frac{2(n-1)}{2(n-1) ^{2} }}\) a to jest równe\(\displaystyle{ \frac{1}{n-1}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2014, o 20:53 przez seiwopurk 1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
tak czy siak wychodzi mi równanie \(\displaystyle{ n ^{2}-n-1=0}\) którego pierwiastkiem nie jest 1! tylko złota liczba!piasek101 pisze:Ale (a);(b) i (c) nie mogą zawierać niewiadomej.
Wyłącz \(\displaystyle{ n(n-1)}\) przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
\(\displaystyle{ W(n)=n^4-2n^3+n}\)
\(\displaystyle{ W(n)=n(n^3-2n^2+1)}\)
\(\displaystyle{ W(1)=0 \Leftrightarrow (n-1)}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(n)}\)
Wykorzystujesz schemat Hornera i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ W(n)=n(n-1)(n^2-n-1)}\)
i ten w nawiasie rozkładasz za pomocą delty:
\(\displaystyle{ W(n)=n(n-1)(n- \frac{1+ \sqrt{5} }{2})(n- \frac{1- \sqrt{5} }{2})}\)
Zatem \(\displaystyle{ W(n)=0 \Longleftrightarrow n \in \left\{ 0, 1, \frac{1+ \sqrt{5} }{2}, \frac{1- \sqrt{5} }{2}\right\}}\)
O to chodziło?
\(\displaystyle{ W(n)=n(n^3-2n^2+1)}\)
\(\displaystyle{ W(1)=0 \Leftrightarrow (n-1)}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(n)}\)
Wykorzystujesz schemat Hornera i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ W(n)=n(n-1)(n^2-n-1)}\)
i ten w nawiasie rozkładasz za pomocą delty:
\(\displaystyle{ W(n)=n(n-1)(n- \frac{1+ \sqrt{5} }{2})(n- \frac{1- \sqrt{5} }{2})}\)
Zatem \(\displaystyle{ W(n)=0 \Longleftrightarrow n \in \left\{ 0, 1, \frac{1+ \sqrt{5} }{2}, \frac{1- \sqrt{5} }{2}\right\}}\)
O to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pierwiastki równania czwartego stopnia.
A dlaczego (1) miałoby być ?
Jeśli (n) jest naturalne to kwadratowe nie ma rozwiązań, jeśli jest rzeczywiste to ma dwa.
Jeśli (n) jest naturalne to kwadratowe nie ma rozwiązań, jeśli jest rzeczywiste to ma dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2014, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra