Witam,
Zadanie, nad którym się głowię to:
Załóżmy, że\(\displaystyle{ f(x) = (x-1)(x+2)(x^{2} -3x+5)+15-10x}\). Znajdź iloraz i resztę, gdy\(\displaystyle{ f(x)}\) dzielimy przez \(\displaystyle{ x^{2} + x - 2.}\)
W odpowiedziach jest iloraz \(\displaystyle{ x^{2} -3x+5}\) i reszta \(\displaystyle{ 15-10x}\).
Rozumiem, że \(\displaystyle{ x^{2} + x - 2}\) faktoryzujemy do \(\displaystyle{ (x-1)(x+2)}\) wobec czego skracamy licznik, ale nie wiem czemu reszta w odpowiedzi nie jest w formie \(\displaystyle{ \frac{15-10x}{x^{2} + x - 2}}\) - mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu? W końcu \(\displaystyle{ \frac{a+b}{x} = \frac{a}{x} + \frac{b}{x}}\).
Dzielenie wielomianów z resztą
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 lip 2014, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Dzielenie wielomianów z resztą
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 22:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Dzielenie wielomianów z resztą
Odpowiedz na takie pytania:
1. Co jest reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian drugiego stopnia?
2. czy iloczyn pierwszych trzech "nawiasów" dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2+x-2}\)?
3. Co jest resztą? Co ilorazem?
1. Co jest reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian drugiego stopnia?
2. czy iloczyn pierwszych trzech "nawiasów" dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2+x-2}\)?
3. Co jest resztą? Co ilorazem?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 22:35 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzielenie wielomianów z resztą
Z tego samego powodu dlaczego \(\displaystyle{ \frac{11}{5}= \frac{10+1}{5}=2 i 1}\) reszty a nie \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)