Witam! Zastanawiam się, czy istnieje jakaś ogólna metoda, aby wyznaczyć argumenty funkcji wielomianowej, dla których przyjmuje ona wartość równą kwadratowi liczby całkowitej. Przykładowo liczba \(\displaystyle{ 4x^{4} + 12x^{2} + 4x + 1}\) na pewno jest kwadratem dla \(\displaystyle{ x = 0}\). Jak znaleźć wszystkie takie iksy?
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc!
Pental.
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
Hm... skoro chcesz chcesz znaleźć \(\displaystyle{ x : W(x)=k^2 ,\; k\in \mathbb{Z}}\) to:
\(\displaystyle{ W(x)-k^2=0}\)
Łatwo zauważyć, że otrzymujesz nowy wielomian czwartego stopnia. Wystarczy go rozwiązać. Po wieku widzę, że jesteś jeszcze w liceum, ale na Twoje szczęście, wzory na rozwiązywanie wielomianu czwartego stopnia możesz znaleźć w wikipedii, czy google. Wzory Cardano to chyba były.
\(\displaystyle{ W(x)-k^2=0}\)
Łatwo zauważyć, że otrzymujesz nowy wielomian czwartego stopnia. Wystarczy go rozwiązać. Po wieku widzę, że jesteś jeszcze w liceum, ale na Twoje szczęście, wzory na rozwiązywanie wielomianu czwartego stopnia możesz znaleźć w wikipedii, czy google. Wzory Cardano to chyba były.
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
Poszukuję nieco prostszego rozwiązania. Naprawdę uważam, że te wzory są niekonieczne. Zauważyłem w Excelu, że ten wielomian przyjmuje za wartość kwadrat liczby całkowitej tylko dla \(\displaystyle{ x=0}\) oraz \(\displaystyle{ x=2}\). Ale jak to uzasadnić? Jedyne, co jest oczywiste, to że x to liczba parzysta.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2014, o 22:17 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
Jeśli wielomian przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 121}\), to przyjmuje też wszystkie pośrednie, między innymi \(\displaystyle{ 4,9,16,\ldots,100.}\) Ponadto wielomian ten jest nieograniczony z góry i przyjmuje wszystkie wartości \(\displaystyle{ n^2}\) dla \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}_+.}\)
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
Przepraszam. Oczywiście chodziło mi o argumenty będące liczbami całkowitymi. Nie miałem pojęcia, że o tym nie wspomniałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kiedy wartość wielomianu jest kwadratem liczby całkowitej.
Ogólnej metody nie znam, ale w tym wypadku rozwiąż nierówności:
\(\displaystyle{ (2x^2+1)^2 < 4x^{4} + 12x^{2} + 4x + 1}\)
oraz
\(\displaystyle{ (2x^2+4)^2 > 4x^{4} + 12x^{2} + 4x + 1.}\)
\(\displaystyle{ (2x^2+1)^2 < 4x^{4} + 12x^{2} + 4x + 1}\)
oraz
\(\displaystyle{ (2x^2+4)^2 > 4x^{4} + 12x^{2} + 4x + 1.}\)