równiania wielomianowe z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kafar6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2014, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

równiania wielomianowe z parametrem

Post autor: kafar6 »

Jtr mam kart więc proszę o pomoc w zadankach

5.194 Dla jakich wartości parametru p(p∊R) równanie (x+1)[x^2+(p+2)x+(p-1)^2] = 0 ma tylko jedno rozwiązanie?

5.196 Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których równanie (x^2-x-2)[x^2+(m-3)x+1] = 0 ma cztery różne rozwiązania.

5.200 Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie (m+2)x^3-2x^2+(m+3)x=0 ma trzy różne rozwiązania?

Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań z objaśnieniami krok po kroku z góry dzięki
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

równiania wielomianowe z parametrem

Post autor: AndrzejK »

Popraw zapis, patrząc tutaj.
ODPOWIEDZ