Witam proszę o wskazówke rozwiązania zadania:
\(\displaystyle{ W(x) = (x+1) ^{5}+(x+1) ^{4}}\) ;
Określ pierwiastki oraz krotność tego wielomianu:
W odpowiedzi mam że pierwiastki to \(\displaystyle{ -2}\) pierw. jednokrotny i \(\displaystyle{ 1}\) pierw. dwukrotny.
Nie umiem rozłożyć go tak aby otrzymać pierwiastki.
Pozdrowienia.
określ pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 13 razy
określ pierwiastki
Ostatnio zmieniony 17 paź 2014, o 18:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
określ pierwiastki
\(\displaystyle{ (x+1)^{5} + (x+1)^{4} = (x+1)^{4}((x+1)+1)=(x+1)^{4}(x+2)}\). Rzeczywiście pierwiastkiem jednokrotnym jest liczba \(\displaystyle{ -2}\), ale liczba \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem czterokrotnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 13 razy
określ pierwiastki
i znowu jest problem ponieważ nie jest dla mnie zrozumiałe wyrażenie:
-\(\displaystyle{ (x+1)^{5}+(x+1)^{4} = (x+1) ^{4}((x+1)+1)}\)
dziękuje za wyrozumiałość i pomoc. Pozdro.
-\(\displaystyle{ (x+1)^{5}+(x+1)^{4} = (x+1) ^{4}((x+1)+1)}\)
dziękuje za wyrozumiałość i pomoc. Pozdro.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 17 paź 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 13 razy
określ pierwiastki
Mam jeszcze jedno zad do rozwiązania. I mam 2 sposoby i nie wiem który jest poprawny
\(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+3}= \frac{x+2}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +2x+3x+5 = 2x^{2}+5x+5x+15}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}-5x-10 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= -10}\)
brak rozwiazan
druga opcja:
\(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+3}= \frac{x+2}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x+5-x-2}{x+3}= 0}\)
\(\displaystyle{ x+3= 0}\)
\(\displaystyle{ x= -3}\)
Która wersja jest poprawna. Dzięki za odp. Pozdro.
\(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+3}= \frac{x+2}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +2x+3x+5 = 2x^{2}+5x+5x+15}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}-5x-10 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= -10}\)
brak rozwiazan
druga opcja:
\(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+3}= \frac{x+2}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x+5-x-2}{x+3}= 0}\)
\(\displaystyle{ x+3= 0}\)
\(\displaystyle{ x= -3}\)
Która wersja jest poprawna. Dzięki za odp. Pozdro.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 09:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
określ pierwiastki
Pierwsza też jest poprawna, ale zrobiłeś błąd przy mnożeniu:
\(\displaystyle{ (2x+5)(x+3)=2x^2+5x+6x+15 \neq 2x^{2}+5x+5x+15}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+2)=x^2+3x+2x+6 \neq x ^{2} +2x+3x+5}\).
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 = 6}\), a nie \(\displaystyle{ 5}\).
Można także po prostu pomnożyć obustronnie przez mianownik i otrzymasz zwykłe równanie liniowe.
\(\displaystyle{ (2x+5)(x+3)=2x^2+5x+6x+15 \neq 2x^{2}+5x+5x+15}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+2)=x^2+3x+2x+6 \neq x ^{2} +2x+3x+5}\).
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 = 6}\), a nie \(\displaystyle{ 5}\).
Można także po prostu pomnożyć obustronnie przez mianownik i otrzymasz zwykłe równanie liniowe.