Witam,
Zadanie jest następujące:
Dany jest wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = ax ^{3} + bx ^{2} +cx+d}\)
Oblicz \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) wiedząc, że pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) są liczby: \(\displaystyle{ 1,2,3}\) i \(\displaystyle{ W(-1) = (-12)}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
Ostatnio zmieniony 6 paź 2014, o 10:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
Skoro 1,2,3 sa pierwiastkami wielomianu W to można go przedstawić w postaci iloczynowej tak:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x-2)(x-3)}\)
Wykorzystując równość z treści zadania masz:
\(\displaystyle{ a(-1-1)(-1-2)(-1-3) =a(-12-1)(-12-2)(-12-3)}\)
Z tego wylicz ,,a', a z przejścia z postaci iloczynowej do ogólnej otrzymasz pozostałe wspólczynniki.
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x-2)(x-3)}\)
Wykorzystując równość z treści zadania masz:
\(\displaystyle{ a(-1-1)(-1-2)(-1-3) =a(-12-1)(-12-2)(-12-3)}\)
Z tego wylicz ,,a', a z przejścia z postaci iloczynowej do ogólnej otrzymasz pozostałe wspólczynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 9 lip 2011, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
\(\displaystyle{ W(1)=0 \rightarrow a+b+c+d=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0 \rightarrow 8a+4b+2c+d=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0 \rightarrow 27a+9b+3c+d=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-12 \rightarrow -a+b-c+d=-12}\)
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ a+b+c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b+2c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 27a+9b+3c+d=0}\)
\(\displaystyle{ -a+b-c+d=-12}\)
Po dodaniu do siebie równań pierwszego i czwartego:
\(\displaystyle{ a-a+b+b+c-c+d+d=0-12}\)
\(\displaystyle{ 2b+2d=-12 \rightarrow b+d=-6 \rightarrow b=-d-6}\)
itd.
\(\displaystyle{ W(2)=0 \rightarrow 8a+4b+2c+d=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0 \rightarrow 27a+9b+3c+d=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-12 \rightarrow -a+b-c+d=-12}\)
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ a+b+c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b+2c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 27a+9b+3c+d=0}\)
\(\displaystyle{ -a+b-c+d=-12}\)
Po dodaniu do siebie równań pierwszego i czwartego:
\(\displaystyle{ a-a+b+b+c-c+d+d=0-12}\)
\(\displaystyle{ 2b+2d=-12 \rightarrow b+d=-6 \rightarrow b=-d-6}\)
itd.
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
Taki jestem zdolny że nie mogę sobie poradzić. Bardzo bym prosił o skończenie obliczeń
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
\(\displaystyle{ \left( -1,-12\right)\\
\left( 1,0\right)\\
\left( 2,0\right)\\
\left( 3,0\right) \\}\)
\(\displaystyle{ -12 \cdot \frac{\left( x-1\right)\left( x-2\right)\left( x-3\right) }{\left( -1-1\right)\left( -1-2\right)\left( -1-3\right) }=\frac{1}{2}\left( x-1\right)\left( x-2\right)\left( x-3\right)\\
= \frac{1}{2}\left( x^2-3x+2\right)\left( x-3\right)\\
= \frac{1}{2}\left( x^3-6x^2+11x-6\right)}\)
Jak masz dane punkty to wielomian możesz znaleźć korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}{y_{i}\prod_{\substack{j=0\\j\neq i}}^{n} { \frac{x-x_{j}}{x_{i}-x_{j}} }}}\)
\left( 1,0\right)\\
\left( 2,0\right)\\
\left( 3,0\right) \\}\)
\(\displaystyle{ -12 \cdot \frac{\left( x-1\right)\left( x-2\right)\left( x-3\right) }{\left( -1-1\right)\left( -1-2\right)\left( -1-3\right) }=\frac{1}{2}\left( x-1\right)\left( x-2\right)\left( x-3\right)\\
= \frac{1}{2}\left( x^2-3x+2\right)\left( x-3\right)\\
= \frac{1}{2}\left( x^3-6x^2+11x-6\right)}\)
Jak masz dane punkty to wielomian możesz znaleźć korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}{y_{i}\prod_{\substack{j=0\\j\neq i}}^{n} { \frac{x-x_{j}}{x_{i}-x_{j}} }}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1665
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 445 razy
Wyznacz współczynniki a,b,c,d wielomianu
Oznaczając równania od góry kolejno \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) masz \(\displaystyle{ a=\frac{6A-8B+3C-D}{24},\ c=\frac{6A+8B-3C-11D}{24}}\). Dwie pozostałe niewiadome sam dasz radę wyliczyć.oktafka pisze:\(\displaystyle{ a+b+c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b+2c+d=0}\)
\(\displaystyle{ 27a+9b+3c+d=0}\)
\(\displaystyle{ -a+b-c+d=-12}\)