Rozwiąż nierówności wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rafalo061
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 paź 2014, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Rozwiąż nierówności wielomianowe

Post autor: rafalo061 »

\(\displaystyle{ 1) \ x^{4} -5x ^{3} +10x ^{2} -8x>0 \\
2) \ x^{4} -2x^{3}+2x-1<0}\)


Chodzi mi bardziej o wytłumaczenie, ale najlepiej poprzez rozwiązanie
w Pierwszym przykładzie po pierwszym dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x-2)}\) zostaje mi \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+4x}\) i nie ma do dalej z tym zrobić...
Ostatnio zmieniony 1 paź 2014, o 23:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Rozwiąż nierówności wielomianowe

Post autor: Zahion »

Wyciągnij \(\displaystyle{ x}\) przed nawias i otrzymasz równanie kwadratowe. Wyznacz jego pierwiastki i zapisz w postaci iloczynowej.
W drugim możesz pogrupować wyrazy, tj. pierwszy z czwartym i drugi z trzecim.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż nierówności wielomianowe

Post autor: yorgin »

W drugim przykładzie rozsądniejsze wydaje się zauważenie, ze \(\displaystyle{ x=1}\) oraz \(\displaystyle{ x=-1}\) są pierwiastkami wielomianu. Ewentualnie drobna manipulacja:
\(\displaystyle{ x^4-2x^3+2x-1=(x^4-2x^3+x^2)-(x^2-2x+1)}\)
ODPOWIEDZ