Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^3+2mx^2+mx+8}\). Reszta z dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ (x-3)}\) jest równa \(\displaystyle{ 2}\). Suma współczynników tego wielomianu jest równa:
A. -2
B. -1
C. 1
D. 2
Mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{10}{7}}\)
reszta z dzielenia przez dwumian
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
reszta z dzielenia przez dwumian
W jaki sposób to policzyłes?
Tw. Bezouta jest tu najwygodniejsze:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+2mx^2+mx+8=I(x)(x-3)+2}\)
Za \(\displaystyle{ x}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 3}\) obliczasz \(\displaystyle{ m}\). Później pozostaje sumowanie.
Tw. Bezouta jest tu najwygodniejsze:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+2mx^2+mx+8=I(x)(x-3)+2}\)
Za \(\displaystyle{ x}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 3}\) obliczasz \(\displaystyle{ m}\). Później pozostaje sumowanie.