Problem z rozkładem wielomianów
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Problem z rozkładem wielomianów
Cześć, czy możecie mi podpowiedzieć co mam zrobić żeby rozłożyć na czynniki podane wielomiany? Nie wiem za bardzo nawet którą metodę zastosować
a) \(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+x-3}\)
b) \(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-2x^{3}-2x^{2}+x+1}\)
a) \(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+x-3}\)
b) \(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-2x^{3}-2x^{2}+x+1}\)
Problem z rozkładem wielomianów
a) Grupowanie:
\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+x-3}\)
\(\displaystyle{ x(x^{3}+1)-3(x^{3}+1)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{3}+1)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+x-3}\)
\(\displaystyle{ x(x^{3}+1)-3(x^{3}+1)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{3}+1)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Problem z rozkładem wielomianów
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{3}+1)}\) - prawdę mówiąc nie rozumiem tego kroku
Problem z rozkładem wielomianów
Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias.
\(\displaystyle{ a(b+c)-d(b+c) = (a-d)(b+c)}\)
b) też grupujesz
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}(x+1)-2x^{2}(x+1)+x+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}(x+1)-2x^{2}(x+1)+1(x+1)}\)
Na tej samej zasadzie co w pierwszym. Wyciągasz \(\displaystyle{ (x+1)}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x^{4}-2x^{2}+1)}\)
W drugim nawiasie jest wzór skróconego mnożenia, w postaci:
\(\displaystyle{ (a^{2}-b^{2})^{2}}\)
Kontynuując:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x^{2}-1)^{2}}\)
W ten sposób tworzy się kolejny wzór skróconego mnożenia, tym razem w postaci:
\(\displaystyle{ [(x-1)(x+1)]^{2}}\)
Ostatecznie, wielomian wygląda tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x-1)^{2}(x+1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{3}(x-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ a(b+c)-d(b+c) = (a-d)(b+c)}\)
b) też grupujesz
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}(x+1)-2x^{2}(x+1)+x+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}(x+1)-2x^{2}(x+1)+1(x+1)}\)
Na tej samej zasadzie co w pierwszym. Wyciągasz \(\displaystyle{ (x+1)}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x^{4}-2x^{2}+1)}\)
W drugim nawiasie jest wzór skróconego mnożenia, w postaci:
\(\displaystyle{ (a^{2}-b^{2})^{2}}\)
Kontynuując:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x^{2}-1)^{2}}\)
W ten sposób tworzy się kolejny wzór skróconego mnożenia, tym razem w postaci:
\(\displaystyle{ [(x-1)(x+1)]^{2}}\)
Ostatecznie, wielomian wygląda tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x-1)^{2}(x+1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{3}(x-1)^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2014, o 18:01 przez mimik20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Problem z rozkładem wielomianów
_Taboo_, wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ a ^{3} +b ^{3} = (a+b)(a ^{2} - ab + b ^{2})}\).
w twoim przypadku: \(\displaystyle{ x^{3}+1^{3} = (x+1)(x^{2}-x+1^{2})}\).
w twoim przypadku: \(\displaystyle{ x^{3}+1^{3} = (x+1)(x^{2}-x+1^{2})}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Problem z rozkładem wielomianów
\(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-2x^{3}-2x^{2}+x+1}\)
Tutaj możesz policzyć NWD tego wielomianu oraz jego pochodnej
biorąc kolejne reszty z dzielenia
Tutaj możesz policzyć NWD tego wielomianu oraz jego pochodnej
biorąc kolejne reszty z dzielenia
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Problem z rozkładem wielomianów
No jestem w liceum, opuściłem trochę lekcji bo niestety chorowałem i mam problem z podstawowymi rzeczami. Dzięki, pierwszy przykład już rozumiem, drugi też.
Nie wiem co bym bez was zrobił, zawsze można na was liczyć! Dzięki -- 24 wrz 2014, o 18:29 --rozwiązuję sobie dalej przykłady:
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-x^{2}-x+1}\)
wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ w(x)=x^{2}(x-1)-x+1}\)
moje pytanie brzmi: co dalej mogę z tym zrobić?
Nie wiem co bym bez was zrobił, zawsze można na was liczyć! Dzięki -- 24 wrz 2014, o 18:29 --rozwiązuję sobie dalej przykłady:
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-x^{2}-x+1}\)
wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ w(x)=x^{2}(x-1)-x+1}\)
moje pytanie brzmi: co dalej mogę z tym zrobić?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Problem z rozkładem wielomianów
ok, czyli to będzie:
\(\displaystyle{ x^{2}(x-1)-(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}(x+1)}\)
tak?
\(\displaystyle{ x^{2}(x-1)-(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}(x+1)}\)
tak?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Problem z rozkładem wielomianów
Nadal nie mają analizy w liceum ?bakala12 pisze:mariuszm, no nie przesadzajmy Autor tematu zapewne nawet nie słyszał o pochodnej
Jak ja chodziłem do szkoły to analiza w ogólniaku kończyła się na pochodnych
a w technikum mieli jeszcze całki wprawdzie tylko te pojedyncze ale jednak
Teraz ktoś pisał że pochodne wróciły do programu ogólniaka
Licząc NWD wielomianu i jego pochodnej można pozbyć się pierwiastków wielokrotnych
co może ułatwić znajdowanie pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Problem z rozkładem wielomianów
Mamy analizę w liceum. Pochodne wróciły do programu liceum, ale w zasadzie autor może ich nie znać, bo w wielu podręcznikach najpierw omawia się wielomiany, a pochodne później (ja na przykład powinienem mieć pod koniec 2 klasy, a wielomiany mam teraz).
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Problem z rozkładem wielomianów
Pochodne to standardowo materiał z 3 klasy.
A po co komu całki wielokrotne w liceum?mariuszm pisze:wprawdzie tylko te pojedyncze