Jeden kłopotliwy wielomianek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jeden kłopotliwy wielomianek

Post autor: asign123 »

Witam !
Proszę o rozwiązanie równania :

\(\displaystyle{ w(x) = 2x^{5} + 2x^{4} - 12x^{2}}\)

Zrobiłem coś takiego : \(\displaystyle{ w(x) = 2x^{5} + 2x^{4} - 6x ^{2} - 6x^{2} - 6x^{3} + 6x^{3}}\)
\(\displaystyle{ w(x) = 2x^{4} (x+1) - 6x^{2}(x+1) + 6x^{2} (x-1)}\)
\(\displaystyle{ w(x) = (x+1)(................}\)

I tu mi się pomysły skończyły proszę o dokończenie z wytłumaczeniem pozdrawiam !
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

Jeden kłopotliwy wielomianek

Post autor: agnieszka92 »

To znaczy chcesz, żeby wyznaczyć miejsca zerowe tego wielomianu?-- 17 wrz 2014, o 18:17 --Na Twoim miejscu zaczęłabym od wyłączenia przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\)
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy

Jeden kłopotliwy wielomianek

Post autor: asign123 »

Rozłożyć go na czynniki
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Jeden kłopotliwy wielomianek

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ w(x) = 2x^{5} + 2x^{4} - 12x^{2} = 2x^{2}(x^{3}+x^{2}-6)=2x^{2}g(x)}\) gdzie \(\displaystyle{ g(x) = x^{3}+x^{2}-6}\). Jeśli chcesz rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ g}\) na czynniki, to wpisz w przeglądarce równania sześcienne i wikipedia, dalej skocz do rozwiązywania równań wpostaci kanonicznej.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Jeden kłopotliwy wielomianek

Post autor: Mariusz M »

Tutaj masz lepiej wyjaśnione

Kod: Zaznacz cały

http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
ODPOWIEDZ