Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
Cześć wszystkim, ostatnio na lekcji przerabiamy równania wielomianowe. Przykład:
\(\displaystyle{ x^{3}+3x^{2}-9x+5=0}\)
Rozwiązywanie równania zaczynamy od wypisania współczynników p i q (czyli dzielników pierwszego i ostatniego wyrazu), w tym przypadku \(\displaystyle{ p \in \left\{ +/-1}\) i \(\displaystyle{ +/-5\right\}}\). O ile w tym przypadku znalezienie liczby spełniającej równanie (1) nie jest trudne gdyż do sprawdzenia są dwie liczby problem zaczyna się w przypadkach gdy współczynników p i q jest o wiele więcej. Czy jest szybki sposób na ocenienie który z nich spełnia równanie czy nie pozostaje nic innego jak tylko sprawdzanie dla każdego z nich po kolei?
\(\displaystyle{ x^{3}+3x^{2}-9x+5=0}\)
Rozwiązywanie równania zaczynamy od wypisania współczynników p i q (czyli dzielników pierwszego i ostatniego wyrazu), w tym przypadku \(\displaystyle{ p \in \left\{ +/-1}\) i \(\displaystyle{ +/-5\right\}}\). O ile w tym przypadku znalezienie liczby spełniającej równanie (1) nie jest trudne gdyż do sprawdzenia są dwie liczby problem zaczyna się w przypadkach gdy współczynników p i q jest o wiele więcej. Czy jest szybki sposób na ocenienie który z nich spełnia równanie czy nie pozostaje nic innego jak tylko sprawdzanie dla każdego z nich po kolei?
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
Ja zawsze najpierw sprawdzałem całkowite, potem te co mają \(\displaystyle{ \pm 1}\) w liczniku. Raczej nie dają jakiś wrednych przypadków że pierwiastek jest powiedzmy \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\).
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
my mamy takie przykłady że p i q są z reguły całkowite, w najgorszym przypadku \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), aczkolwiek sprawdzanie dziesięciu przypadków na kartkówce nie jest najlepszym pomysłem
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
No cóż, pamiętam że też kiedyś dostaliśmy taki wielomian że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) było pierwiastkiem i praktycznie nikt tego nie zrobił bo się pomyliliśmy przy podstawianiu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
rozumiem, czyli jednak nie ma wyjścia - trzeba podstawiać
- _Taboo_
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 mar 2014, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 10 razy
Jak najszybciej określić który wyraz p bądź q spełnia równan
schemat znam, umiem nim rozwiązywać, ale nie widzę powiązania z moim pytaniem prawdę mówiąc