Równanie z pierwiastkiem.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ilonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 28 sty 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

Równanie z pierwiastkiem.

Post autor: ilonek »

Mam takie nietypowe pytanie:

Równanie \(\displaystyle{ \sqrt{x} =-2}\) można rozwiązać, podnosząc do kwadratu \(\displaystyle{ ( \sqrt{x} ^{2} =4}\) następnie \(\displaystyle{ \left| x\right| =4}\) wychodzi wtedy liczba 4 lub -4. Rzecz jasna nie robi się tak, ale nie mogę pojąć czy jest to wyłącznie założenie czy gdzieś to traci zwyczajnie sens, którego na razie nie mogę dostrzec? Konkretniej na razie widzę, że to wyłącznie umowa, podobnie jak w przypadku wykresu takiej funkcji. Czy się mylę?

Dziękuję za wszelką odezwę!
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Równanie z pierwiastkiem.

Post autor: Igor V »

Przede wszystkim dziedzina.Dla funkcji :
\(\displaystyle{ \sqrt{x}=y}\) (czy ogólniej parzystego stopnia),mamy \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ,\(\displaystyle{ y \ge 0}\)

Więc to Twoje równanie już na starcie jest sprzeczne.
ODPOWIEDZ