Istnienie pierwiastka

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11431
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Istnienie pierwiastka

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dowieść ,ze jesli
\(\displaystyle{ a+ \frac{b}{2}+ \frac{c}{3}+ \frac{d}{4}+ \frac{e}{5}=0}\)
to istnieje \(\displaystyle{ x_0 \in R}\) że \(\displaystyle{ W(x_0)=0}\) gdy
\(\displaystyle{ W(x)= a+bx+cx^2+dx^3+ex^4}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Istnienie pierwiastka

Post autor: »

Rozwiązanie:    
Q.
ODPOWIEDZ