Miejsce zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
BoJaNicNieUmiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2014, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Miejsce zerowe

Post autor: BoJaNicNieUmiem »

Miejsce zerowe funkcji dowolną metodą..jaką najlepiej? Jak to wg ugryźć? Może dla kogoś to pestka i pomoże?

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = 3x^{3}+5 \cdot x^{2}-1}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2014, o 09:39 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Miejsce zerowe

Post autor: a4karo »

wzory Cardano? , metody numeryczne (są pierwiastki w \(\displaystyle{ (0,1), \ (-1,0), (-2,-1)}\))?
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Miejsce zerowe

Post autor: PiotrowskiW »


Polecam wzory Viete'a
Na wikipedii jest nawet gotowy wzór dla wielomianu trzeciego stopnia.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Miejsce zerowe

Post autor: a4karo »

Wzory Viete'a nie dają pierwiastków, a jedynie zależności między nimi
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Miejsce zerowe

Post autor: Dilectus »

Dla wielomianów stopnia trzeciego, postaci \(\displaystyle{ ax^3 + bx^2 + cx + d,\; a\neq 0}\), o pierwiastkach \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3}\) wzory te mają postać:

\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + x_3 = - \frac{b}{a}, \quad x_1 x_2 + x_1 x_3 + x_2 x_3 = \frac{c}{a}, \quad x_1 x_2 x_3 = - \frac{d}{a}}\).

Miłego liczenia...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Miejsce zerowe

Post autor: a4karo »

Panowie, czemu mącicie dziewczynie w głowie. dyskusje o wzorach Viete'a nic nie wnoszą do tematu.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Miejsce zerowe

Post autor: Mariusz M »

a4karo pisze:Wzory Viete'a nie dają pierwiastków, a jedynie zależności między nimi
Z tym się zgodzę
a4karo pisze:Panowie, czemu mącicie dziewczynie w głowie. dyskusje o wzorach Viete'a nic nie wnoszą do tematu.
Jeśli są to wzory Viete dla wielomianu trzeciego stopnia to tak
ale jeśli dla wielomianu drugiego stopnia to już niekoniecznie

Jedna z metod właśnie prowadzi do wzorów Viete tyle że dla trójmianu kwadratowego

Skoro są trzy pierwiastki rzeczywiste to proponuję trygonometrię

Metoda algebraiczna da zespolone pierwiastki
gdzie rozdzielenie części rzeczywistej od urojonej będzie wymagało skorzystania ze wzoru
de Moivre i ostatecznie także skończy się na trygonometrii

Pierwiastek będzie postaci

\(\displaystyle{ x=u\cos{\left( \theta\right) }-\frac{5}{9}}\)

przy czym \(\displaystyle{ u}\) należy tak dobrać aby lewa strona przypominała wzór
na cosinusa potrojonego argumentu
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ