trudny wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bobek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 sie 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

trudny wielomian

Post autor: bobek2010 »

wylicz \(\displaystyle{ a}\), gdy dany jest \(\displaystyle{ \ \ \ x=\frac{a+1-\sqrt{a^2-2a-3}}{2a}}\)
z równania:

\(\displaystyle{ |-4a^3x^3+6a^3x^2-2(a^2+a^3)x+a^2|=1}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

trudny wielomian

Post autor: Dilectus »

Weź \(\displaystyle{ x=\frac{a+1-\sqrt{a^2-2a-3}}{2a}}\)

wstaw do równania \(\displaystyle{ -4a^3x^3+6a^3x^2-2(a^2+a^3)x+a^2|=1}\)

i wylicz stąd a.

bobek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 sie 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

trudny wielomian

Post autor: bobek2010 »

Brawo
miodzio1988

trudny wielomian

Post autor: miodzio1988 »

udalo sie?
bobek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 sie 2014, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

trudny wielomian

Post autor: bobek2010 »

nie. Potrafisz to rozwiązać?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

trudny wielomian

Post autor: kalwi »

Samo rozwiązanie nie jest jakieś skomplikowane, tylko bardzo łatwo o pomyłkę przy liczeniu. Aczkolwiek wynik jest ładny.
ODPOWIEDZ