witam
widze ze jest ponizej podobny post ale niezbyt to czaje.
chodzi mi konkretnie o takie zadanie:
Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= x^7 + 1 przez P(x) = (x^2 -4)(x-1)
sprawa jest bardzo pilna wiec bardzo proszeo szybka odpowiedz
wyznaczanie reszty bez dzielenia
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
wyznaczanie reszty bez dzielenia
\(\displaystyle{ P(x) = (x-2)(x+2)(x-1), \ \ r(x) = ax^2+bx+c \\
W(x) = T(x) (x+2)(x-2)(x-1) + ax^2+bx+c \\
2 = W(1) = 0 + a+b+c, \ \\
257 = W(2) = 4a+2b+c, \ \\
-255 = W(-2) = 4a - 2b + c, \\}\)
Rozwiazujesz ukadzik i masz r(x)
W(x) = T(x) (x+2)(x-2)(x-1) + ax^2+bx+c \\
2 = W(1) = 0 + a+b+c, \ \\
257 = W(2) = 4a+2b+c, \ \\
-255 = W(-2) = 4a - 2b + c, \\}\)
Rozwiazujesz ukadzik i masz r(x)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2007, o 21:28 przez przemk20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 maja 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
wyznaczanie reszty bez dzielenia
mozliwe ze zadam glupie pytanie (wielomiany mialem rok temu) :
co to jest T(x) i r(x)?
a i zmien na poczatku (x+2) na (x-2) ;]
co to jest T(x) i r(x)?
a i zmien na poczatku (x+2) na (x-2) ;]
Ostatnio zmieniony 22 maja 2007, o 21:31 przez wrobel51, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 maja 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
wyznaczanie reszty bez dzielenia
rozumiem ze do wzoru :
W(x)=T(x) * (x+2)(x-2)(x-1) + ax^2 + bx + c
podstawiam kolejno W(1) , W(2) ...
prosze o cierpliwosc ;]
edit: juz zrobione przy pomocy kolegi ;]
W(x)=T(x) * (x+2)(x-2)(x-1) + ax^2 + bx + c
podstawiam kolejno W(1) , W(2) ...
prosze o cierpliwosc ;]
edit: juz zrobione przy pomocy kolegi ;]