1) wyznacz współczynniki a,b tak, aby W(x) • F(x) = H(x), jeśli:
W(x) = x� + 3x + 2, F(x) = ax + b, H(x) = 2x� + 3x� - 4x - 6
2) Dane są wielomiany W(x) = (ax - 2)(x + 2)�, F(x) = (2x + b) (x� + 3) oraz H(x) = 5x� + 11x� + 10x - 5. Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) + F(x) - H(x) jest wielomianem zerowym?.
3) Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x + 3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (z - 2) daje resztę 3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = (x - 4)(x - 2).
POMOCY.
współczynniki a,b, parametry...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
współczynniki a,b, parametry...
1)
\(\displaystyle{ W(x)\cdot{F(x)}=ax^{3}+bx^{2}+3ax^{2}+3bx+2ax+2b=ax^{3}+x^{2}(b+3a)+x(3b+2a)+2b}\)
I porównaj współczynniki
\(\displaystyle{ W(x)\cdot{F(x)}=ax^{3}+bx^{2}+3ax^{2}+3bx+2ax+2b=ax^{3}+x^{2}(b+3a)+x(3b+2a)+2b}\)
I porównaj współczynniki