Brak wspólnego czynnika - jak tutaj wyłączać?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Grzyboo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Brak wspólnego czynnika - jak tutaj wyłączać?

Post autor: Grzyboo »

\(\displaystyle{ x^{3} - 3x - 2 \\
x^{3} + x - 10}\)


Jak się brać za wyłączanie czynnika w takich wyrażeniach? Nie ma tu ani wzorów skróconego mnożenia, ani nie da się nic wyłączyć przez grupowanie.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
k3fe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 14 razy

Brak wspólnego czynnika - jak tutaj wyłączać?

Post autor: k3fe »

1. \(\displaystyle{ x^3-3x-2=x^3-x-2x-2=x(x^2-1)-2(x+1)=x(x-1)(x+1)-2(x+1)=...}\)
Grzyboo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Brak wspólnego czynnika - jak tutaj wyłączać?

Post autor: Grzyboo »

Rzeczywiście, dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Brak wspólnego czynnika - jak tutaj wyłączać?

Post autor: kerajs »

TW.
Jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych posiada pierwiastek wymierny to pierwiastek ten musi być \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) gdzie p to dzielnik wyrazu wolnego, z q to dzielnik współczynnika przy największej potędze niewiadomej.

Równanie \(\displaystyle{ x ^{3}-3x-2=0}\) zawiera wielomian o współczynnikach całkowitych \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x ^{3}-3x+2}\). Zgodnie z powyższym twierdzeniem \(\displaystyle{ p \in \left\{ 1,2\right\}}\), a \(\displaystyle{ q=1}\)
Daje to ułamki \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{1}, \pm \frac{2}{1}}\) co po skróceniu daje liczby:\(\displaystyle{ 1,-1,2,-2}\). Sprawdzasz które z nich zerują wielomian
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)= 1 ^{3}-3 \cdot 1-2 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ W\left( -1\right)=\left( -1\right) ^{3}-3 \cdot\left( -1\right) -2 = 0}\)
Liczba 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oznacza to że wielomian można przedstawić w postaci iloczynowej \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x ^{3}-3x-2 =\left( x-\left( -1\right) \right)F\left( x\right)}\). Wielomian F znajdujesz z pisemnego dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1.
Otrzymujesz \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x ^{3}-3x-2 =\left( x+1\right)\left( x ^{2}-x-2 \right)}\).
A trójmian potrafisz już rozłożyć na postać iloczynową.
\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x-2 \right)\left( x+1\right)}\)
Jeśli żadna z liczb nie wyzeruje wielomianu to nie posiada on pierwiastków wymiernych. Zastosujesz wtedy wzory Cardano.

Spróbuj samodzielnie rozłożyć drugi wielomian. Wynik to \(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left( x ^{2}+2x+5 \right)}\)
ODPOWIEDZ