Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ \left( x^3+x^2-x-1\right) : \left( 3x^2+2x-1\right)}\)

Z tego dzielenia powinno zostać tyle?

\(\displaystyle{ \frac13 x- \frac 19}\)

a reszta to:
\(\displaystyle{ - \frac 29 x -1 \frac19}\)

?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: kamil13151 »

Policz: \(\displaystyle{ \left( 3x^2+2x-1\right) \left( \frac13 x- \frac 19\right) - \frac 29 x -1 \frac19}\)
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: waliant »

lightinside pisze:\(\displaystyle{ \left( x^3+x^2-x-1\right) : \left( 3x^2+2x-1\right)}\)

Z tego dzielenia powinno zostać tyle?

\(\displaystyle{ \frac13 x- \frac 19}\)

Chyba \(\displaystyle{ \frac13 x+ \frac 19}\)
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ -\frac 13 x^2 :3x^2=-\frac 19}\)
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: waliant »

lightinside pisze:\(\displaystyle{ -\frac 13 x^2 :3x^2=-\frac 19}\)

nie wiem dlaczego masz \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}x ^{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x ^{3} }{3x ^{2} }= \frac{1}{3}x \\ \\ \frac{1}{3}x \cdot 2x= \frac{2}{3}x ^{2} \\ \\ x^{2}- \frac{2}{3}x ^{2}= \frac{1}{3}x ^{2}}\)
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów sprawdzenie

Post autor: lightinside »

Tak masz rację, nie wiem czemu traktowałam to jak minus \(\displaystyle{ x^2}\) jako \(\displaystyle{ -x^2}\)

Dziękuje.
ODPOWIEDZ