Dzielenie wielomianów metoda pisemna

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Dzielenie wielomianów metoda pisemna

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ \left(x^2+3+2x^5+x+23x^6 \right) : \left( x^2+x+1\right)}\)

\(\displaystyle{ x^2:\left( x^2+x+1\right)}\)

to będzie jeden, a potem wyjdzie \(\displaystyle{ -\left( x^2+x+1\right)}\)

tak?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dzielenie wielomianów metoda pisemna

Post autor: yorgin »

Będzie jeden, nie wyjdzie \(\displaystyle{ -(x^2+x+1)}\) i jak to się ma w ogóle do dzielenia, które masz wykonać? Uporzadkuj najpierw wielomian według jego potęg.
ODPOWIEDZ