Równanie wielomianowe.
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Równanie wielomianowe.
Nie mam większego problemu jeżeli chodzi o rozwiązywanie równań jednak trafiłem na takie, z którym mam problem.
\(\displaystyle{ 3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3 = 0}\)
co dalej zrobić?
\(\displaystyle{ 3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3 = 0}\)
co dalej zrobić?
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Równanie wielomianowe.
Chodzi mi bardziej o rozwiązywanie w taki sposób, że zamieniam to na postać ilocznową(?) i każdy nawias przyrównuje do zera, wyliczam każdego x. Nie wiem jak zacząć w tym równaniu i sposób, który jest w/w raczej nie mi nie podchodzi.
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Równanie wielomianowe.
To warto by było bo to najszybsze sposoby.PS zobacz sobie jeszcze tw.o pierwiastku całkowitym i wymiernym w równaniach wielomianowych.
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Równanie wielomianowe.
Zrobiłem to w ten sposób ;D
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-7x ^{2}-7x +3=0}\)
wyciągnąłem to co się dało przed nawias:
\(\displaystyle{ x ^{2}(3x-7)-2 \frac{1}{2} (3x-7)=0}\)
więc:
\(\displaystyle{ (x^{2} -2 \frac{1}{3} )(3x-7)=0}\)
Szukane pierwiastki wyszły:
\(\displaystyle{ x= 2 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2 \frac{1}{3}}}\)
\(\displaystyle{ x= - \sqrt{2 \frac{1}{3}}}\)
nie wiem czy to jest dobrze :/
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-7x ^{2}-7x +3=0}\)
wyciągnąłem to co się dało przed nawias:
\(\displaystyle{ x ^{2}(3x-7)-2 \frac{1}{2} (3x-7)=0}\)
więc:
\(\displaystyle{ (x^{2} -2 \frac{1}{3} )(3x-7)=0}\)
Szukane pierwiastki wyszły:
\(\displaystyle{ x= 2 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2 \frac{1}{3}}}\)
\(\displaystyle{ x= - \sqrt{2 \frac{1}{3}}}\)
nie wiem czy to jest dobrze :/
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie wielomianowe.
Źle.
Wyciągnij przed nawiasy \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ -7x}\) a potem skorzystaj ze wzoru na sumę sześcianów.
Wyciągnij przed nawiasy \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ -7x}\) a potem skorzystaj ze wzoru na sumę sześcianów.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2014, o 13:48 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie wielomianowe.
Niestety źle wyciągnąłeś. Pomnóż drugi nawias i zobaczy czy Ci wychodzi to co miałeś na początku.
Swoją drogą rozwiązania możesz sprawdzać podstawiając pierwiastki i powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ 0=0}\)
Swoją drogą rozwiązania możesz sprawdzać podstawiając pierwiastki i powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ 0=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie wielomianowe.
Popatrz: Igor zauważył, że pierwiastkiem Twojego wielomianu jest liczba \(\displaystyle{ -1}\). Podziel więc ten wielomian przez \(\displaystyle{ x+1}\):
\(\displaystyle{ (3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3): (x+1)= 3x^2-10x+3}\)
Teraz rozłóż otrzymany trójmian kwadratowy. W rezultacie uzyskasz
\(\displaystyle{ 3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3= (x+1)(x- \frac{1}{3})(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3): (x+1)= 3x^2-10x+3}\)
Teraz rozłóż otrzymany trójmian kwadratowy. W rezultacie uzyskasz
\(\displaystyle{ 3x^{3} - 7x ^{2} -7x + 3= (x+1)(x- \frac{1}{3})(x-3)=0}\)
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Równanie wielomianowe.
Dilectus pisze:Popatrz: Igor zauważył, że pierwiastkiem Twojego wielomianu jest liczba \(\displaystyle{ -1}\).
W jaki sposób on to zauważył, nic nie ogarniam. Patrzę na przykład i nie da się niczego wyciągnąć tak aby nawiasy były identyczne więc nie potrafię dalej ruszyć. Wasze propozycji są okej i one na pewno pomogą jednakże nie wiem jak zacząć, skąd wywnioskować dane, które zostały wyżej rozpisane.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wielomianowe.
\(\displaystyle{ 3x^3 -7x^2 -7x + 3 = 3x^3 + 3 -7x^2 -7x= 3(x^3+1) - 7x(x+1) = 3(x+1)(x^2-x+1) -7x(x+1)}\)
A to czy \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem to można sprawdzać zawsze (długo to nie trwa).
A to czy \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem to można sprawdzać zawsze (długo to nie trwa).
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Równanie wielomianowe.
Ogarnąłem to twierdzenie, o którym wspomniał Zahion. Czyli przez samo \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) dzieląc dzielniki ostatniej i pierwszej liczby mogę wyszukać już pierwiastki tak?
Następnie potencjalne pierwiastki podstawiam i liczę każdy po kolei?
Następnie potencjalne pierwiastki podstawiam i liczę każdy po kolei?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wielomianowe.
Tak. I sprawdzasz wtedy, czy się wyzeruje. Ale na początku warto sprawdzić \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) albo jak widzisz drogę to rozkładać na czynniki od razu. (metoda grupowania)