Równania i nierówności wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 7 razy

Równania i nierówności wielomianowe

Post autor: hans »

zad1 rozwiaz rowania i nierownosci
a)\(\displaystyle{ x^5-4x^3+x^{2}-4=0}\)
b)\(\displaystyle{ 2x^3-10x^2+12x\leq0}\)
c)\(\displaystyle{ x^4+3x^2+2=0}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 10:34 przez hans, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Równania i nierówności wielomianowe

Post autor: ariadna »

a)
\(\displaystyle{ x^{3}(x^{2}-4)+x^{2}-4=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}+1)(x^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^{2}-x+1)(x-2)(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ x=-1 x=-2 x=2}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Równania i nierówności wielomianowe

Post autor: mat1989 »

b) \(\displaystyle{ 2x(x^2-5x+6)\geq 0\\2x(x-2)(x-3)\geg0\\x\in(-\infty; 0>u}\)
hans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 7 razy

Równania i nierówności wielomianowe

Post autor: hans »

mat1989 pisze:b) \(\displaystyle{ 2x(x^2-5x+6)\geq 0\\2x(x-2)(x-3)\geg0\\x\in(-\infty; 0>u}\)
Czemu zmieniłeś znak nierówności na przeciwny ?
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Równania i nierówności wielomianowe

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ x^4+3x^2+2=0\\
x^4+x^2+2x^2+2=0\\
x^2(x^2+1)+2(x^2+1)=0\\
(x^2+2)(x^2+1)=0\\
x\in \phi}\)
ODPOWIEDZ