Wielomian tysięcznego stopnia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Discovery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płońsk
Podziękował: 15 razy

Wielomian tysięcznego stopnia.

Post autor: Discovery »

Witam, jak wyznaczyć q z tego wielomianu przy założeniu, że m jest daną?
\(\displaystyle{ q^{1000}\cdot mq+m-1=0}\)
niewiadomo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nikąd
Podziękował: 7 razy

Wielomian tysięcznego stopnia.

Post autor: niewiadomo »

Jeżeli dobrze widzę, to (m-1) na drugą stronę i dzielisz obustronnie przez m a na koniec pierwiaskujesz
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wielomian tysięcznego stopnia.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ q^{1000}\cdot mq+m-1=0 \\ q^{1001}m+m-1=0 \\ q^{1001}=\frac{1-m}{m} \\ q=\sqrt[1001]{\frac{1-m}{m}}}\)
Discovery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płońsk
Podziękował: 15 razy

Wielomian tysięcznego stopnia.

Post autor: Discovery »

Ok dzięki... szkoda, że pierwiastek 1001 stopnia, bo niestety JavaScript nie wspiera pierwiastków takiego stopnia ani potęg o wykładniku ułamkowym (a potrzebuje tego do skryptu). No cóż w każdym bądź razie jeszcze raz dzięki za pomoc .
ODPOWIEDZ