Rozwiązywanie wielomianu
Rozwiązywanie wielomianu
Od czego zacząć rozwiązywanie wielomianu:
\(\displaystyle{ 2x^{3}+9x^{2}+x-3}\)
\(\displaystyle{ 2x^{3}+9x^{2}+x-3}\)
Rozwiązywanie wielomianu
Korzystałem z tego twierdzenia, mimo wszystko nie wychodzi z tego żaden pierwiastek
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
- Asakura
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 maja 2014, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 12 razy
Rozwiązywanie wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jest pierwiastkiem. Podziel a później masz już funkcję kwadratową.
... %2Bx-3%3D0
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiązywanie wielomianu
\(\displaystyle{ 2x^{3}+9x^{2}+x-3}\)
Jak nie chcesz szukać pierwiastków wymiernych to podstaw
\(\displaystyle{ x=u+v-\frac{3}{2}}\)
Równanie otrzymane po podstawieniu grupujesz wyrazy i przekształcasz w układ równań
który przypomina wzory Viete dla równania kwadratowego
Jak nie chcesz szukać pierwiastków wymiernych to podstaw
\(\displaystyle{ x=u+v-\frac{3}{2}}\)
Równanie otrzymane po podstawieniu grupujesz wyrazy i przekształcasz w układ równań
który przypomina wzory Viete dla równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 24 wrz 2013, o 09:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiązywanie wielomianu
sjkfxdlgas pisze:Co to za sposób?
Dość ogólny jeśli chodzi o równania trzeciego stopnia
Można go uogólnić na równania czwartego stopnia
Polega na redukcji równania trzeciego stopnia do równania kwadratowego
bez używania dzielenia
Spróbuj go użyć