Rozłóż WIELOMIAN na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
GT4R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2006, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelcza k.Krakowa
Podziękował: 5 razy

Rozłóż WIELOMIAN na czynniki

Post autor: GT4R »

\(\displaystyle{ 2x^{4}+32}\)

Zapis poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 19:57 przez GT4R, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Rozłóż WIELOMIAN na czynniki

Post autor: Calasilyar »

https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=15 ... ht=#151407 tu jest podobny przykład
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozłóż WIELOMIAN na czynniki

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2x^4+32=2(x^4+8x^2+16-8x^2)=2((x^2+4)^2-8x^2)= \\ =2(x^2+4-2\sqrt2 x)(x^2+4+2\sqrt2 x)}\)
ODPOWIEDZ