Mam dowolny wielomian postaci
\(\displaystyle{ a x^2 + b y^2 + c x y +d x +e y +f =0}\)
Wybieram sobie jakieś wartości a,b,c,d,e,f.
Jak sprawdzić czy wykres otrzymanego wielomianu jest hiperbolą (bez rysowania)?
Ponoć wybierane wartości powinny spełniać pewne założenia. Jakie?
wielomian i hiperbola
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wielomian i hiperbola
Ważna będzie tylko część \(\displaystyle{ ax^{2}+by^{2}+cxy}\). Tworzysz wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} a & \frac{1}{2} c \\ \frac{1}{2} c & b end{array} \right]}\)Sprawdź znaki wyznaczników dla kontrolnych paraboli, elipsy i hiperboli Moderatorów proszę o pomoc, bo nie chce mi się za chiny skompilować mimo kopiowania z instrukcji i wstawiania
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} a & \frac{1}{2} c \\ \frac{1}{2} c & b end{array} \right]}\)Sprawdź znaki wyznaczników dla kontrolnych paraboli, elipsy i hiperboli Moderatorów proszę o pomoc, bo nie chce mi się za chiny skompilować mimo kopiowania z instrukcji i wstawiania