Rozłóż na czynniki liniowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kozakgrom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 sty 2011, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 1 raz

Rozłóż na czynniki liniowe.

Post autor: kozakgrom »

1. Rozłóż na czynniki liniowe
a) \(\displaystyle{ f(x)=2x^2-3x-5}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=-6x^2-10x+4}\)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2014, o 17:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Rozłóż na czynniki liniowe.

Post autor: cosinus90 »

W czym problem? Delta, pierwiastki, postać iloczynowa trójmianu i zrobione.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozłóż na czynniki liniowe.

Post autor: rtuszyns »

Gdzie pojawia się problem?
Trzeba zapisać w postaci \(\displaystyle{ f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)}\), gdy wyróżnik \(\displaystyle{ \Delta >0}\).
\(\displaystyle{ x_1,x_2}\) to oczywiście miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\).
cosinus90 pisze:W czym problem? Delta, pierwiastki, postać iloczynowa trójmianu i zrobione.
Nie Delta tylko wyróżnik trójmianu kwadratowego.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Rozłóż na czynniki liniowe.

Post autor: Dilectus »

Polecenie rozłożyć wielomian na czynniki liniowe oznacza, że trzeba ten wielomian przedstawić w postaci lioczynu wyrażeń liniowych. Wyrażenie algebraiczne postaci \(\displaystyle{ ax+b}\) zwane jest wyrażeniem liniowym, bowiem reprenentuje linię prostą.

Nie wszystkie wielomiany dadzą się rozłożyć na czynniki liniowe. Wszystkie trójmiany kwadratowe nie mające pierwiastków w dziedzinie liczb rzeczywistych są nierozkładalne. Tak jest wtedy, gdy \(\displaystyle{ \Delta < 0}\).
Jeżeli wielomian da się rozłożyć na czynniki liniowe, to znaczy, że ma pierwiastki.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozłóż na czynniki liniowe.

Post autor: Mariusz M »

Tutaj akurat współczynniki przy \(\displaystyle{ x^2}\) oraz wyrazy wolne są przeciwnych znaków
więc wyróżnik będzie dodatni
ODPOWIEDZ