Schemat Hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 7 razy
Schemat Hornera
Schemat Hornera
Witam jestem na matematyce podstawowej i z nudów chciałem się nauczyć czegoś z rozszerzenia.
Mam taki przykład
\(\displaystyle{ x^4+x^2−6x+4=0}\)
I wynik z dzielenia przez (x+1)
Wychodzi:
\(\displaystyle{ x^3-6x^2}\) i reszta 10
Ale jak pomnożę
\(\displaystyle{ (x^3-6x^2)(x+1)+10}\) to nie wyjdzie mi x4+x2−6x+4=0
Gdzie popełniam błąd, którego nie widzę?
CIACH
Dziękuje za pomoc
Witam jestem na matematyce podstawowej i z nudów chciałem się nauczyć czegoś z rozszerzenia.
Mam taki przykład
\(\displaystyle{ x^4+x^2−6x+4=0}\)
I wynik z dzielenia przez (x+1)
Wychodzi:
\(\displaystyle{ x^3-6x^2}\) i reszta 10
Ale jak pomnożę
\(\displaystyle{ (x^3-6x^2)(x+1)+10}\) to nie wyjdzie mi x4+x2−6x+4=0
Gdzie popełniam błąd, którego nie widzę?
CIACH
Dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2014, o 17:58 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Schemat Hornera
W tabelce musisz pamiętać, żeby wpisać \(\displaystyle{ 0}\) jeżeli jakaś potęga nie występuje, w twoim wypadku jest to trzecia potęga. Czyli powinno być:
\(\displaystyle{ 1 \ 0 \ 1 \ -6 \ 4}\)
\(\displaystyle{ 1 \ 0 \ 1 \ -6 \ 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 7 razy
Schemat Hornera
CIACH
I wyszło \(\displaystyle{ x^3-x^2-2}\) a resztą co jest?
I wyszło \(\displaystyle{ x^3-x^2-2}\) a resztą co jest?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2014, o 17:59 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Schemat Hornera
Jeżeli wyszło ci dzielenie z resztą, to znaczy, że \(\displaystyle{ -1}\) nie jest pierwiastkiem. Powinna ci wyjść reszta zero. Znajdź najpierw pierwiastek.
Ukryta treść:
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Schemat Hornera
djoaza, tak : ) Albo możesz już w tej starej tabelce w której znalazłeś miejsce zerowe zrobić pewien myk- skreślasz wiersz na samej górze i kolumnę po lewej i masz jakby tabelkę w tabelce : ) Ale to gdy masz mało miejsca na kartce : ) Rób nowa tabelkę z odpowiednimi współczynnikami : )
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 7 razy
Schemat Hornera
CIACH
\(\displaystyle{ x^3+x^2+2x-4}\)
Jak teraz wyznaczyć pierwiastki ?
\(\displaystyle{ x^3+x^2+2x-4}\)
Jak teraz wyznaczyć pierwiastki ?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2014, o 18:00 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Schemat Hornera
djoaza, masz równanie: \(\displaystyle{ x^4 + x^2 -6x +4=0}\). Znaleźliśmy już dwa miejsca zerowe. A raczej jedno podwójne. Stąd:
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 -6x +4=0=(x-1)(x-1)(x^2 +2x+4)=0}\)
Więcej miejsc zerowych nie ma bo wyróżnik w rówanniu kwadratowym jest ujemny. Stąd jedyne rozwiązanie to \(\displaystyle{ x=1}\). Dwukrotne.
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 -6x +4=0=(x-1)(x-1)(x^2 +2x+4)=0}\)
Więcej miejsc zerowych nie ma bo wyróżnik w rówanniu kwadratowym jest ujemny. Stąd jedyne rozwiązanie to \(\displaystyle{ x=1}\). Dwukrotne.