Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-6x ^{2} +mx+n}\).
Oblicz pierwiastki tego wielomianu wiedząc, że ich stosunek jest jak 1:2:3.
oblicz pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
oblicz pierwiastki wielomianu
Możesz przyjąć że pierwiastki to p,2p,3p
Twój wielomian w postaci iloczynowej wygląda tak:
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=1\left(x-p \right) \left(x-2p \right)\left( x-3p\right)}\)
Wymnóż ten iloczyn i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej x.
Otrzymasz układ trzech równań z trzema niewiadomymi : p,n,m.
Twój wielomian w postaci iloczynowej wygląda tak:
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=1\left(x-p \right) \left(x-2p \right)\left( x-3p\right)}\)
Wymnóż ten iloczyn i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej x.
Otrzymasz układ trzech równań z trzema niewiadomymi : p,n,m.