Jak rozwiązać to zadanie bez liczenia tego pół dnia?
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right) = x^{2013} - 2x^{2012} + 2x^{2011} - 1}\) przez \(\displaystyle{ G\left( x\right) = x^{3} - x}\)
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu.
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) można zapisać
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x) \cdot G(x) + R(x)}\) , gdzie reszta jest stopnia co najwyżej drugiego. Zapisz teraz \(\displaystyle{ G(x)}\) w postaci iloczynowej i podstaw jego 3 pierwiastki do tej równości.
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x) \cdot G(x) + R(x)}\) , gdzie reszta jest stopnia co najwyżej drugiego. Zapisz teraz \(\displaystyle{ G(x)}\) w postaci iloczynowej i podstaw jego 3 pierwiastki do tej równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu.
\(\displaystyle{ G\left( x\right) = x^{3} - x = x (x - 1) (x + 1)}\) więc pierwiastki to 0, 1 i -1.
Teraz jak podstawiam to do
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x) \cdot G(x) + R(x)}\) to otrzymuje
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(0) = -1 \\ G(0) = 0 \\ Q(0) = 0 \\ R(0) = -1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1) = 0 \\ G(1) = 0 \\ Q(1) = 0 \\ R(1) = 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1) = -6 \\ G(-1) = 0 \\ Q(-1) = 0 \\ R(-1) = -6 \end{cases}}\)
więc resztą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ G(x)}\) równa się -1 lub -6? Dobrze to rozumiem?
Teraz jak podstawiam to do
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x) \cdot G(x) + R(x)}\) to otrzymuje
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(0) = -1 \\ G(0) = 0 \\ Q(0) = 0 \\ R(0) = -1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1) = 0 \\ G(1) = 0 \\ Q(1) = 0 \\ R(1) = 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1) = -6 \\ G(-1) = 0 \\ Q(-1) = 0 \\ R(-1) = -6 \end{cases}}\)
więc resztą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ G(x)}\) równa się -1 lub -6? Dobrze to rozumiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianu.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \cdot 0 + b \cdot 0 + c = -1\\ a \cdot 1^{2} + b \cdot 1 + c = 0 \\ a \cdot (-1)^{2} + b \cdot (-1) + c = -6\end{cases}}\)
Jak rozwiąże ten układ to będzie \(\displaystyle{ R(x)}\) czy źle to rozumiem?
Jak rozwiąże ten układ to będzie \(\displaystyle{ R(x)}\) czy źle to rozumiem?