obliczyć niewiadome: b, c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
_fi_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 maja 2007, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

obliczyć niewiadome: b, c

Post autor: _fi_ »

Wielomian: \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-x^{2}+bx+c}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x+3}\), zaś
reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x-3}\) jest równa 6.

a) Oblicz b i c
b) dla b=-1 i c=1 rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ x W(x)\leqslant 0}\)

_________________
Proszę o rozwiązanie bądź udzielenie wskazówek.
Z góry wielkie dzięki.
Hac_mi;
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy

obliczyć niewiadome: b, c

Post autor: Hac_mi; »

a)

w(3) = 6
w(-3) = 0

z tege układu wyznaczysz bic
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

obliczyć niewiadome: b, c

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ a)\\
W(-3)=0\\
W(3)=6\\
W(-3)=-27-9-3b+c=-3b+c-36\\
-3b+c-36=0\\
W(3)=27-9+3b+c=3b+c+18\\
3b+c+18=6\\
\begin{cases} -3b+c=36\\3b+c=-12\\\end{cases}\\
2c=24\\
c=12\\
\begin{cases}c=12\\b=-6\end{cases}
W(x)=x^{3}-x^{2}-6x+12\\
\\
b)\\
x\cdot W(x)=x(x^{3}-x^{2}-x+1)=x\left( x^{2}(x-1)-(x-1) \right)\\
x(x-1)(x^{2}-1)\\
x(x-1)(x^{2}-1)\leqslant 0\\
x(x-1)(x-1)(x+1)\leqslant 0\\
x(x+1)(x-1)^{2}\leqslant 0\\
x(x+1)\leqslant 0\\
x\in}\)


Powinno byc OK POZDRO
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 21:42 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
Hac_mi;
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy

obliczyć niewiadome: b, c

Post autor: Hac_mi; »

b)
\(\displaystyle{ x*(x^{3}-x^{2}-x+1) qslant 0}\)
widać więc że jeden pierwiastek to \(\displaystyle{ x=0}\)
a wyrażenie w nawiasie po przekształceniu moim zdaniem wygląda
\(\displaystyle{ x[(x-1)^{2}(x+1)] qslant 0}\)

z tego wyznaczasz pierwiastki rysujesz oś i zaznaczasz przedziały. pamiętaj że \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest pierwiastkiem podwójnym
ODPOWIEDZ