Suma pierwiastków wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Suma pierwiastków wielomianu.

Post autor: Dreamer1x6xX »

361/ A. Kiełbasa

"Suma wszystkich pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+ax^{2}+x+c}\) jest równa \(\displaystyle{ 6}\). Znajdź współczynniki \(\displaystyle{ a,c}\) wiedząc, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez: \(\displaystyle{ V(x)=x}\)

(1)Dlaczego jeśli jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)}\), to wyraz wolny \(\displaystyle{ c=0}\) ???

Z resztą już sobie poradzę, ale dlaczego wyraz wolny musi być równy \(\displaystyle{ 0}\), kiedy jest podzielny przez ten wielomian: \(\displaystyle{ V(x)=x}\) ??
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, o 14:27 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Stosuj Latex-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Suma pierwiastków wielomianu.

Post autor: leszczu450 »

Dreamer1x6xX, a zapisz sobie co to znaczy, że \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ V(x)}\). Przyrównaj współczynniki i zobacz co się dzieje.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Suma pierwiastków wielomianu.

Post autor: Dreamer1x6xX »

leszczu450 pisze:Dreamer1x6xX, a zapisz sobie co to znaczy, że \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ V(x)}\). Przyrównaj współczynniki i zobacz co się dzieje.
Nie mam najmniejszej ochoty na to, wiesz jak już tu piszę to znaczy, że oczekuję rozwiązania zadania przez Was, ewentualnej wskazówki, bo sam już od 10 rana liczyłem cały rozdział wielomianów i już mi się nie chce.

Ale w trakcie zauważyłem, że to jest jednoznaczne z tym, że można \(\displaystyle{ x}\) wyłączyć przed nawias, a żeby to zrobić wyraz wolny musi być równy \(\displaystyle{ 0}\).

Podsumowując:\(\displaystyle{ W(x):V(x)=x \cdot P(x)}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Suma pierwiastków wielomianu.

Post autor: yorgin »

Twierdzenie Bezouta:

Liczba \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-p}\). Innymi słowy, \(\displaystyle{ W(x)=(x-p)\cdot V(x)}\) dla pewnego wielomianu \(\displaystyle{ V(x)}\).

U nas \(\displaystyle{ p=0}\), więc musi być \(\displaystyle{ W(x)=x\cdot V(x)}\), stąd \(\displaystyle{ c=0}\).
ODPOWIEDZ