Wielomiany dzielenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wielomiany dzielenie

Post autor: zamir4 »

Witam serdecznie, byłbym wdzieczny , jeżeli ktoś wytłumaczyłby mi dlaczego zrobiłem zle .

Treść zadania :
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} + bx^{2} + cx -4}\) jest podzielny przez trójkmian kwadratowy , \(\displaystyle{ x^{2} -x -2}\) wyznacz wspolczynniki b i c wielomianu W(x)

Moją prace rozpocząłem od uproszczenia \(\displaystyle{ x^{2} -x -2}\)

Po wyliczeniu delty i miejsc zerowych : \(\displaystyle{ (x-2)(x+1)}\)

Następnie, podstawiłem za x dwójkę oraz -1.
\(\displaystyle{ W(2) = 4b + 2c + 4}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = b-c -5}\)
Do tego momentu mam dobrze, natomiast dalej jak się okazało mam źle :/.
Jak wiadomo:
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)}\)
Ponieważ reszta jest zawsze o stopień niżej od dzielnika, więc wzór na resztę :
\(\displaystyle{ R(x) = ax +b}\)
Po ponownym podstawieniu 2 i -1
\(\displaystyle{ (W(-1) = -a+b}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(2)= 2a +b}\)

Przyrównałem więc do siebie te wartosci, uznając że a jest równe jeden ( nie pasowało mi to, ale nie miałem lepszego pomysłu.
\(\displaystyle{ b-c-5= -1 + b}\)
\(\displaystyle{ c=-4}\) O DZIWO DOBRY WYNIK

Następnie zacząłem liczyć b.
\(\displaystyle{ 2 + b = 4b + 2c + 4}\)
\(\displaystyle{ 2 + b = 4b -8 + 4}\)
\(\displaystyle{ 2+ b = 4b -4}\)
\(\displaystyle{ -3b= -6b}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)

Niestety, b równa się jeden... Patrząc do odpowiedzi , zobaczyłem, że przyrównują oni
\(\displaystyle{ (W(-1) = -a+b}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(2)= 2a +b}\) do zera, co znaczy że jest to pierwiastkiem ? Dlaczego?

Będę wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam!
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Wielomiany dzielenie

Post autor: matematyk1995 »

Kolizja oznaczeń ( reszta i wyjściowy wielomian)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wielomiany dzielenie

Post autor: piasek101 »

Twój błąd polega na tym, że ,,jest podzielny" czyli reszta jest zerem.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wielomiany dzielenie

Post autor: rtuszyns »

Najlepiej wykonać dzielenie wielomianów i resztę przyrównać do zera. Do rozwiązania będzie wtedy układ równań.
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wielomiany dzielenie

Post autor: zamir4 »

piasek101 pisze:Twój błąd polega na tym, że ,,jest podzielny" czyli reszta jest zerem.

Ano tak, to wszystko mi wyjasnia.

Jestem debilem .
Dziękuje za odpowiedzi .
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ