Dany jest wielomian-wyznacz współczynnik, rozłóż na c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kuba1492
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 7 gru 2006, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Dany jest wielomian-wyznacz współczynnik, rozłóż na c

Post autor: kuba1492 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3+kx^2-4}\).
a) Wyznacz współczynnik k tego wielomianu, wiedząc że wielomian ten jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\).
b) Dla wyznaczonej wartości k rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie pierwiastki.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 21:00 przez kuba1492, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dany jest wielomian-wyznacz współczynnik, rozłóż na c

Post autor: soku11 »

a)
\(\displaystyle{ W(-2)=0\\
W(-2)=-8+4k-4=4k-12\\
4k-12=0\\
k=3\\
W(x)=x^{3}+3x^{2}-4\\
\\
b)\\
W(x)=(x+2)(x^{2}+x-2)=(x+2)(x+2)(x-1)=(x+2)^{2}(x-1)\\
x_1=-2^{(2)}\ \ x_2=1}\)


Zrobione cale POZDRO
ODPOWIEDZ