Witam
Szukam funkcji, która utworzy wykres podobny do poniższego rysunku:
Jak znaleźć odpowiednią funkcję?
Jedyne, co znalazłem, to poniższe równanie:
\(\displaystyle{ y=1.1^{x}+1}\)
Tworzy ono podobny wykres, ale nie ma w nim granicy przy "\(\displaystyle{ y=x}\)".
Jak w takim razie znaleźć lepsze równanie?
Jak znaleźć funkcję podobną do wykresu?
Jak znaleźć funkcję podobną do wykresu?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, o 18:16 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Jak znaleźć funkcję podobną do wykresu?
\(\displaystyle{ \lim_{x \to- \infty }f(x)=1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } \frac{f(x)}{x}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left( f(x)-x\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } \frac{f(x)}{x}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left( f(x)-x\right)=0}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Jak znaleźć funkcję podobną do wykresu?
Jeżeli masz punkty pomiarowe (punkty wykresu funkcji \(\displaystyle{ y}\)), to możesz aproksymować. Gnuplot robi to znakomicie.
Jak znaleźć funkcję podobną do wykresu?
Nie mam punktów pomiarowych i nie mam nic więcej do dyspozycji, prócz domowych prób i błędów.
Formułka, którą napisał waliant, też mnie nie pociesza, bo nawet nie wiem jak to, co napisał, przełożyć na jednolinijkowe równanie "y=x^2+3". Z matematyką miałem ostatnio do czynienia z jakieś 10 lat temu i sporo mi od tego czasu wyszło z głowy, bo takie ciekawostki nie zahaczały o mnie.
Przy okazji również zapytam, czy do równania poniższej postaci:
y=10*(x-5)/(20+(x-5)^2)^(1/2)+10
można dołożyć jakoś parametry, aby z tego wykresu:
uzyskać poniższy?
29 mar 2014, o 09:18 --OK. Chyba znalazłem rozwiązanie. Do wszystkich krzywych, które mnie interesują można przecież wykorzystać wzory Beziera.
Formułka, którą napisał waliant, też mnie nie pociesza, bo nawet nie wiem jak to, co napisał, przełożyć na jednolinijkowe równanie "y=x^2+3". Z matematyką miałem ostatnio do czynienia z jakieś 10 lat temu i sporo mi od tego czasu wyszło z głowy, bo takie ciekawostki nie zahaczały o mnie.
Przy okazji również zapytam, czy do równania poniższej postaci:
y=10*(x-5)/(20+(x-5)^2)^(1/2)+10
można dołożyć jakoś parametry, aby z tego wykresu:
uzyskać poniższy?
29 mar 2014, o 09:18 --OK. Chyba znalazłem rozwiązanie. Do wszystkich krzywych, które mnie interesują można przecież wykorzystać wzory Beziera.