Treść:
Reszta z dzielenia Wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+2^{2}-x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ x^{2}+x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)=x^{2}-1}\).
W sumie to nie wiem jak się powinienem za to zabrać. ??:
Reszta z wielomianu i dzielenie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Reszta z wielomianu i dzielenie wielomianu
Domyslam sie, ze powinno byc \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}+2x^{2}-x-2}\) I dla takiego P(x) to zrobie:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}(x+2)-(x+2)=(x+2)(x-1)(x+1)\\
W(x)=C(x)\cdot (x+2)(x-1)(x+1)+x^{2}+x+1\\
W(-2)=3\\
W(1)=3\\
W(-1)=1\\
\\
W(x)=D(x)\cdot V(x) + R(x)\\
W(x)=D(x)\cdot (x-1)(x+1)+ax+b\\
W(1)=a+b\\
W(-1)=-a+b\\
\\
\begin{cases}a+b=3\\-a+b=1\end{cases}\\
\begin{cases} b=2\\ a=1\end{cases}\\
R(x)=x+2}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}(x+2)-(x+2)=(x+2)(x-1)(x+1)\\
W(x)=C(x)\cdot (x+2)(x-1)(x+1)+x^{2}+x+1\\
W(-2)=3\\
W(1)=3\\
W(-1)=1\\
\\
W(x)=D(x)\cdot V(x) + R(x)\\
W(x)=D(x)\cdot (x-1)(x+1)+ax+b\\
W(1)=a+b\\
W(-1)=-a+b\\
\\
\begin{cases}a+b=3\\-a+b=1\end{cases}\\
\begin{cases} b=2\\ a=1\end{cases}\\
R(x)=x+2}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Reszta z wielomianu i dzielenie wielomianu
mam pytanko co sie stało z tą -2 na samym końcu z wielomianu P(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Reszta z wielomianu i dzielenie wielomianu
Nie wiem ocb.... Jesli ta pierwsza linijka przeksztalcenia to wyciagam dwa razy przed nawias aby znalezc postac iloczynowa Mozesz szukac pierwiastkow i dzielic POZDRO