jaki warunem na m i n

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

jaki warunem na m i n

Post autor: cytrynka114 »

jaki warunek musza spelniac m i n, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4} +mx ^{3}+nx ^{2}-x-n}\) byl podzielny przez\(\displaystyle{ P(x)=2x ^{2}+x+1}\). wyznacz o ile istnieja pierwiastki wielomianu W(x).

czy m=-1 i n=0, W(x) ma jeden pierwiastek rowny 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

jaki warunem na m i n

Post autor: a4karo »

Pokaż rozumowanie
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

jaki warunem na m i n

Post autor: cytrynka114 »

jako, ze W(x) jest 4 stopnia to zeby W(x) bylo podzielne przez P(x) to musimy zbyowac wielomian Q(x)\(\displaystyle{ =x ^{2} +ax+b}\). po wymnozeniu z P(x) przyrownuje wspolczynniki W(x) do wspolczynnil otrzymanego wielomianu i otrzymuje uklad 4 rownan z 4 niewiadomymi.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

jaki warunem na m i n

Post autor: a4karo »

Poszukaj jeszcze jednego pierwiastka. \(\displaystyle{ P}\) ich nie ma a iloraz \(\displaystyle{ W/P}\) jest stopnia 2, więc powinno jeszcze cos byc
ODPOWIEDZ