Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matemaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2014, o 10:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: matemaker »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Próbowałam je rozwiązać, ale wyniki nie zgadzają mi się z podanymi.
a) \(\displaystyle{ x^{3} -9x^{2} +23x-15=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{4} -3x^{3} -14x^{2} -20x-24=0}\)
c) \(\displaystyle{ x^{3} +9x^{2} +23x+15=0}\)
d) \(\displaystyle{ x^{4} +5x^{3} +4x^{2} -24x-24=0}\)
e) \(\displaystyle{ 10x^{3} 3x^{2} -2x+1=0}\)
f) \(\displaystyle{ 4x^{3} +2x^{2} -8x+3=0}\)

sorry, poprawiłam swój błąd.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, o 10:22 przez matemaker, łącznie zmieniany 2 razy.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: AndrzejK »

To nie są równania. Skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu, patrząc na dzielniki ostatniego składnika, a później z tw. Bezout.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: leszczu450 »

matemaker, zamiast wrzucać tyle tych przykładów na forum, poszukałbyś w googlach, albo w naszej historii . Takich zadań było mnóstwo i można ich wymyślać w nieskończoność. Skorzystaj z odpowiednich faktów, obejrzyj sobie filmiki na yt i przede wszystkim przejrzyj takie tematy na naszym forum.

Patrz na przykład tutaj: 351421.htm

A najlepszym sposobem na szukanie podobnych zadań jest wpsianie w google: rozkład wielomianu matematyka.pl

wyskoczy Ci taka , którą możesz i miesiąc przeglądać !

Polecam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Mariusz M »

316940.htm#p5013480
ODPOWIEDZ