Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nintendo007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 mar 2014, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: nintendo007 »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ x^{3} - 3x ^{2} - 9x + 27 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, o 19:51 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj jedne klamry [latex] [/latex] na całe równanie. Temat umieszczony w złym dziale.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Rozwiąż r

Post autor: loitzl9006 »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ x^3-3x^2=x^2(x-3)}\) i \(\displaystyle{ -9x+27=-9(x-3)}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: rtuszyns »

Grupowanie wyrazów jest szybszym o niebo sposobem, ale można też szukać całkowitych pierwiastków i korzystać z tw. Bezout'a.
ODPOWIEDZ